Waterontharders vergelijken

Jouw water vrij van calsium en magnesium? Dat biedt een hoop voordelen. Bespaar tot 40% op jouw waterontharder!

Guus over waterontharders vergelijken: vind de waterontharder specialist die bij jou past

Het drinkwater in Nederland bevat allerlei stoffen zoals magnesium en calcium. Dit kan schadelijk zijn voor o.a. je huid en het witgoed. Ook zorgt het  voor kalkaanslag. De oplossing voor al deze problemen is simpel: het aanschaffen van een waterontharder. Deze filtert het water waardoor je altijd schoon drinkwater hebt. Hoe het werkt en wat het kost? Ik leg het je graag uit. Ook zal ik je vertellen hoe je waterontharder het best kunt vergelijken zodat je de juiste waterontharder vind die aansluit op jouw wensen en waarvoor je niet te veel betaalt.

 

Spring snel naar:

Wat doet een waterontharder precies?

Ons water uit de kraan bevat van nature allerlei stoffen zoals calcium en magnesium. Hoe meer van deze stoffen in het water zitten, hoe harder het water is. Hoe harder het water is, hoe meer last je kunt hebben van kalkaanslag. Dit beïnvloed niet alleen de smaak van het water, het verkort ook de levensduur van bijvoorbeeld wasmachines en vaatwassers. Ook voor mensen met een gevoelige huid is het niet prettig. Zij kunnen veel last krijgen van hun huid door dit water.

 

Met een waterontharder voorkom je alle bovenstaande problemen. Het zorgt namelijk voor zachter water. Hierdoor gaat je witgoed langer mee, het is beter voor je huid en kalkaanslag komt niet meer voor. Een waterontharder wordt aangesloten tussen de toevoer en het tappunt. De gefilterde stoffen worden via een afvoerbuis richting de riolering gebracht. Nu hoor ik je al denken: “wat kost zo’n waterontharder dan? En hoe kan ik de prijzen van waterontharders het beste vergelijken?” Dat zal ik je even uitleggen.

Nu beginnen met geld besparen

1. De kosten van waterontharders vergelijken

Prijzen zijn afhankelijk van verschillende factoren

De kosten voor waterontharders zijn afhankelijk van verschillende factoren. Ik zal je even uitleggen welke factoren dit zijn en hoe de prijs van jouw waterontharder beïnvloed wordt. Je moet er wel rekening mee houden dat je niet alleen voor de waterontharder zelf betaalt.

Er worden ook kosten gefactureerd voor de installatie en het onderhoud. Verder moet het zout aangevuld worden als jouw waterontharder hier mee werkt. Verder zijn het waterverbruik, de soort en het onderhoudscontract van invloed op de prijs. Het is van belang dat je de verschillende kosten voor waterontharders goed met elkaar vergelijkt.

Soorten waterontharders

Er bestaan verschillende uitvoeringen van waterontharders. Dit komt omdat er ook verschillende manieren zijn om water te ontharden. Er zijn eigenlijk 3 soorten op de markt: Water ontharden met magnetisme, water ontharden met zout en water ontharden met een filter. De soort waterontharder die je kiest is van invloed op de prijs. Daarom is het belangrijk dat je deze drie soorten waterontharders goed vergelijkt.

Waterontharder A- en B-merken

Deze is eigenlijk vrij logisch. Als je kiest voor een A-merk wateronthouder, betaal je meer dan dat je kiest voor een waterontharder met een B-merk. Er zijn geen specifieke prijzen te noemen per merk. De prijs is namelijk nog steeds afhankelijk van de soort waterontharder. Wel kan ik je een ruime schatting geven waardoor je toch het prijsverschil een beetje terug ziet komen. De prijzen voor B-merk waterontharders beginnen vanaf €750. Bij een A-merk waterontharder kun je denken aan prijzen vanaf €1400. In allebei de gevallen kunnen de prijzen flink oplopen naarmate je meer of luxere functies toevoegt.

Kosten die zowel bij een A-merk als een B-merk waterontharder hetzelfde zijn, zijn de installatie (€250 – €300), het onderhoud (€100 – €150 per keer), reinigingszout (€12,50 per 25 kilo) en watertesten (€10 per stuk).

Enkele of dubbele cilinder?

Bij het verschil in prijs tussen een enkel- of dubbel cilinder waterontharder kun je denken aan zo’n €400. Een machine met een dubbele cilinder heeft als voordeel dat je het water ook kunt gebruiken als de machine aan het regenereren is. Deze waterontharders met twee cilinders kunnen ook meer water filteren waardoor deze weer meer geschikt is voor grotere huishoudens. Twee cilinders zijn dus zeker niet noodzakelijk, maar het zorgt gewoonweg voor meer comfort. Het is dus belangrijk om deze voor-en nadelen goed met elkaar te vergelijken. Zo weet je welke waterontharder het beste bij jou past.

Extra keuzes

Aan de aanschafprijs van de waterontharder kun je niet veel doen. Je hebt wel zelf in handen hoe hoog je de prijs laat oplopen. Er zijn namelijk een aantal extra mogelijkheden. Daarbij is het belangrijk dat je goed vergelijkt welke extra opties van waterontharders voor jou een toegevoegde waarde hebben.

Zo kun je onder andere kiezen voor een goede harsfilter. Hoe beter het harsfilter is, hoe minder snel je het apparaat hoeft te reinigen. Dit scheelt dan weer kosten voor het schoonspoelen en het gebruik van onthardingszout. Verder kun je nog kiezen voor een compact model of duo model. Bij een compacte waterontharder is zowel de zoutopslag als de onthardingscylinder in éen behuizing ondergebracht. Bij duo modellen heb je twee aparte tanks. De twee helften zijn nog wel verbonden met een slangetje.

Het onderhoudscontract

De meeste mensen die een waterontharder aanschaffen sluiten ook meteen een onderhoudscontract af. Er komt dan met regelmaat iemand langs om het zout bij te vullen en het water te testen op zachtheid en de aanwezigheid van bacteriën. Bepaalde onderdelen van de waterontharder moeten worden gereinigd en ingevet. Verder zullen versleten onderdelen worden vervangen. Ik kan je aanraden dit jaarlijks te doen om optimaal gebruik te maken van je waterontharder.

2. Handige tips waar je op moet letten tijdens het vergelijken van waterontharders

5 tips

Het is wel duidelijk geworden dat het vergelijken van waterontharders noodzakelijk is om een goede waterontharder te vinden waarvoor je niet te veel betaalt. Ik heb een aantal tips voor je waardoor je weet waar je op moet letten tijdens het vergelijken van waterontharders.

 

  • Het is belangrijk dat je van te voren jouw wensen duidelijk hebt. Wat voor soort waterontharder wil je en welke extra keuzes zijn voor jou van toegevoegde waarde?

 

  • Kijk tijdens het vergelijken van waterontharders goed naar de regeneratietijd. Hoe langer de regeneratietijd, hoe minder kosten je maakt voor energieverbruik en zout.

 

  • Vraag altijd naar de eventuele garanties die de producent kan bieden. Ook het garantietermijn is van groot belang. Een lange garantietermijn is belangrijk omdat een waterontharder wel 15 jaar mee kan gaan en in principe dagelijks gebruikt wordt.

 

  • Sluit een onderhoudscontract af bij een bedrijf in jouw omgeving. Wanneer je een bedrijf aan de andere kant van Nederland kiest kun je een hoop voorrijkosten verwachten.

 

  • Houd rekening met het aantal gebruikers in jouw huishouden. Wanneer je veel gebruikers hebt in jouw huishouden, moet je gaan kijken naar de inhoud van je harstank. Het aantal liters in de harstank wordt bepaald door het aantal gebruikers in jouw huishouden.

3. Waterontharders vergelijken? Vraag het Guus!

Vergelijk verschillende specialisten

Heb jij nou een waterontharder nodig? Dan is het van belang dat je verschillende waterontharders en de aanbieders hiervan goed met elkaar vergelijkt. Wil jij hulp bij het vergelijken van waterontharders? Vraag het Guus. Ik help je hier graag bij. Stuur jouw wensen naar me op. Vervolgens ontvang jij gratis offertes van verschillende vakspecialisten in jouw omgeving. Uiteraard bepaal jij zelf welke waterontharder het beste bij jouw wensen past. Op deze manier bespaar je tot wel 40% op jouw waterontharder.

Liever direct een waterontharder aanschaffen?

Schaf je liever direct zelf een waterontharder aan, zonder hier een specialist bij te betrekken? Dat kan! En ook daarmee kan Guus jou helpen. Guus heeft namelijk een lijst opgesteld met de 10 beste waterontharders van dit moment! Er staat meteen bij waar je de waterontharder het beste aan kunt schaffen.

Guus vergelijkt de verschillende soorten en jij bepaalt welke het beste bij je past. Neem snel een kijkje in de top 10 beste waterontharders!

Aanmelden nieuwsbrief

Wil jij altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws over Vraag het Guus? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!