Inbraakbeveiliging nodig?

Vind de juiste inbraakbeveiliging specialist om inbrekers écht buiten te houden.

Waarom een WhatsApp buurtpreventie groep starten?

Heb jij al eens gehoord van een WhatsApp buurtpreventie groep? Of heb je ooit zo’n bordje aan een lantaarnpaal zien hangen met “attentie, WhatsApp buurtpreventie”? Met een WhatsApp buurtpreventie groep kunnen buurtbewoners elkaar op de hoogte houden van verdachte situaties. Wat is een WhatsApp buurtpreventie groep precies? Wat zijn de voordelen ervan? En is er al een WhatsApp buurtpreventie groep actief in jouw wijk?

Spring snel naar:

Wat is een WhatsApp buurtpreventie groep?

Lid zijn van een WhatsApp buurtpreventie groep is een effectieve manier om jouw woning te beschermen tegen inbrekers. In deze WhatsApp groep kunnen mensen uit een bepaalde wijk elkaar informeren over verdachte situaties. Uiteraard wordt eerst de politie ingelicht en vervolgens worden de buurtbewoners op de hoogte gebracht.  

 

Een WhatsApp buurtpreventie groep is dus een chatgroep met mensen die in dezelfde wijk wonen. Het initiatief is in 2015 opgezet en er zijn in Nederland al meer dan 9000 WABP-groepen. De WhatsApp buurtpreventie groep is bedacht om buurtbewoners te activeren om bij te dragen aan de veiligheid in hun wijk. Bovendien verbetert het de band tussen buurtbewoners doordat zij elkaar te hulp kunnen schieten in allerlei situaties. 

Is er al een WhatsApp buurtpreventie groep actief in jouw wijk?

Wil jij een WhatsApp buurtpreventie groep starten in jouw wijk? Dan zou het natuurlijk zonde zijn als je een nieuwe groep aanmaakt terwijl er misschien al één bestaat. Daarom kun je eenvoudig checken of er al een WhatsApp buurtpreventie groep in jouw wijk actief is.  

 

Op deze pagina kun je achterhalen of er al een WhatsApp buurtpreventie groep actief is bij jou in de buurt. 

 

Is er al een groep actief? Dan kun je jezelf binnen één minuut inschrijven. Is er nog geen groep actief in jouw wijk? Dan kun je jezelf aanmelden bij een WhatsApp buurtpreventie groep in de directe omgeving. Is er ook geen WhatsApp buurtpreventie groep actief in de directe omgeving? Dan is het mogelijk om zelf een groep aan te maken.  

De voordelen van een WhatsApp buurtpreventie groep

Er zijn veel mensen die het liefst in zo min mogelijk WhatsApp groepen zitten. Daarom is het belangrijk om het nut in te zien van een WhatsApp buurtpreventie groep. Want het deelnemen aan zo’n groep neemt verschillende voordelen met zich mee: 

 

  • De kans op een succesvolle inbraak neemt af, doordat je in de WhatsApp buurtpreventie groep buurtbewoners kunt waarschuwen over verdachte situaties. 
  • Een WhatsApp buurtpreventie groep verhoogt de alertheid van jou en je buurtgenoten.  
  • Jouw buurt wordt er veiliger van. 
  • Het verbetert de band tussen buurtbewoners doordat zij elkaar kunnen helpen met uiteenlopende situaties. 

Houd je aan de SAAR-methode

Wil jij deelnemen aan een WhatsApp buurtpreventie groep? Dan moet je natuurlijk wel weten hoe dit werkt. Om een WhatsApp buurtpreventie groep zo effectief mogelijk in te zetten is er een gedragscode ontwikkeld: de SAAR-methode. Laten we deze methode aan je toelichten. 

 

  • Signaal: zie je iets verdachts? Probeer dan goed te onthouden wat je hebt gesignaleerd. 

 

  • Alarmeer: is er sprake van een situatie waarbij direct actie van de politie vereist is? Dan bel je naar 112. Is de situatie niet urgent, maar wil je het wel graag bij de politie melden? Bel dan naar 0900-8844. 

 

  • App: dit is het moment dat je een bericht gaat sturen in de WhatsApp buurtpreventie groep. Je brengt je buurtbewoners op de hoogte van je signalement en je eventuele melding bij de politie. Je kunt hierbij ook foto’s meesturen. 

 

  • Reageer: probeer in contact te komen met de verdachte. Het doel hierbij is om de plannen van de verdachte persoon te verstoren. Hier kun je andere buurtbewoners bij betrekken. Zorg ervoor dat je dit op een veilige manier doet. Breng jezelf dus nooit onnodig in gevaar. In dat geval kun je beter de politie inschakelen. 

 

Om ongewenste en ongepaste communicatie te voorkomen zijn er ook een aantal huisregels opgesteld voor de WhatsApp buurtpreventie groepen. We hebben de belangrijkste regels hieronder voor je op een rij gezet. De overige huisregels voor een WhatsApp buurtpreventie groep vind je op deze pagina. 

 

  • Iedere deelnemer aan de groep moet minimaal 18 jaar oud zijn. 
  • Alle deelnemers zijn woonachtig en/of werkzaam in de buurt van de groep. 
  • WhatsApp is een burgerinitiatief. 
  • Gebruik de WhatsApp buurtpreventie groep volgens de SAAR-methode. 
  • De politie komt uitsluitend in actie wanneer er een melding bij 112 wordt gedaan. Is er geen spoed? Bel dan 0900-8844. 

WhatsApp buurtpreventie bord laten plaatsen

Maakt jouw buurt gebruik van WhatsApp buurtpreventie? Maak dit dan kenbaar! Hang bijvoorbeeld een bord aan de lantaarnpalen of plak stickers op in de buurt. Op die manier weten inbrekers dat ze nauwlettend in de gaten worden gehouden. De kans is groot dat zij jouw buurt hierdoor over zullen slaan.  

 

Wil jij jouw woning nog beter beveiligen tegen inbrekers? Laat dan professionele inbraakbeveiliging aanbrengen door een vakspecialist.  

Inbraakbeveiliging specialist nodig? Vraag het Guus

Ben jij op zoek naar een inbraakbeveiliging specialist om inbrekers écht buiten te laten? Dan is het verstandig om verschillende specialisten met elkaar te vergelijken. Daarvoor ben je bij Vraag het Guus aan het juiste adres. Start direct met vakspecialisten vergelijken en houd geld én tijd over voor de leuke dingen in het leven.

Wil jij graag een alarmsysteem aanschaffen voor je woning, maar weet je niet goed welke je moet aanschaffen? Bekijk dan de top 7 beste alarmsystemen voor thuis.

Aanmelden nieuwsbrief

Wil jij altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws over Vraag het Guus? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!