Inbraakbeveiliging nodig?

Vind de juiste inbraakbeveiliging specialist om inbrekers écht buiten te houden.

3 tips om te voorkomen dat iemand je camerabeelden hackt

Heb jij camerabewaking aangeschaft? Of ben je van plan dit te gaan doen? Houd er dan rekening mee dat inbrekers jouw camerabeelden tegenwoordig zeer eenvoudig kunnen hacken. Gelukkig is dit met een aantal tips te voorkomen. Hoe kunnen camerabeelden gehackt worden? En op welke manier kun je dit voorkomen? Guus vertelt je er alles over in dit artikel. 

Spring snel naar:

Zijn jouw camerabeelden gehackt?

Bedrijven, maar ook particulieren, investeren in bewakingscamera’s om hun belangrijke spullen extra goed in de gaten te houden. Maar wat als de bewakingscamera juist het medium blijkt te zijn waar je privacy geschonden wordt? Voor velen is deze nachtmerrie helaas de realiteit. Voor hackers zijn IP-beveiligingscamera’s zelfs een makkelijke prooi.  

 

Er zijn diverse websites waar je live beeldmateriaal kunt bekijken van onbeveiligde IP-bewakingscamera’s. Dit is toch beangstigend? Maar maak je niet druk! Er zijn verschillende stappen die je kunt ondernemen om jouw camerabeelden optimaal te beschermen.  

Zo worden bewakingscamera's gehackt

Voordat we je verschillende tips geven om jouw camerabeelden te beschermen, leggen we aan je uit hoe inbrekers jouw bewakingscamera kunnen hacken. Een bewakingscamera hacken is voor veel hackers namelijk geen lastige klus. Net zoals het hacken van andere apparaten die zijn aangesloten op je Wifi netwerk. Bewakingscamera’s maken regelmatig gebruik van verouderde software, of zijn totaal niet up to date. Hierdoor kunnen exploits uitgebuit worden om ongeoorloofde toegang te verkrijgen.  

 

Bovendien staat er bij camerabewaking vaak nog het standaard wachtwoord ingesteld dat door de fabrikant is voorgeprogrammeerd. Stel jij geen veilig en uniek wachtwoord in? Dan kan een hacker binnen no-time binnendringen in jouw camerabeelden. Zij voeren dan via een centrale applicatie het nummer en het wachtwoord in. Op die manier kunnen zij jouw camera’s overnemen en besturen, het geluid in- of uitschakelen en communiceren via de speaker. Ze kunnen hierdoor zelfs jouw wachtwoord wijzigen! Daarnaast is het voor hen mogelijk om eventuele opnames te wissen. 

 

Dit wil je uiteraard het liefst voorkomen. Daarom geven wij jou hieronder 3 tips om te voorkomen dat iemand jouw camerabeelden hackt.

camerabeelden_1

Tip 1: Koppel jouw bewakingscamera nooit zonder reden met het internet

Je wil natuurlijk geen onnodige risico’s nemen. Koppel daarom nooit zomaar een bewakingscamera aan het internet. Een alternatief is om de videobeelden bijvoorbeeld via een webbrowser of een speciale app te bekijken. Echter is het beter om het sowieso niet te doen. Je kunt namelijk ook veiligere manieren gebruiken om je camerabeelden te bekijken. Denk aan videomanagementsoftware of een tool die veilige toegang voor camera’s mogelijk maakt zonder dat deze direct openbaar zijn.  

 

Besluit je om de camera toch aan het internet te koppelen en een standaard wachtwoord te gebruiken? Dan raden we je aan om de camera te resetten. Na het resetten is het namelijk mogelijk om het installatieprogramma opnieuw te doorlopen en het wachtwoord opnieuw in te stellen.  

Tip 2: Update de firmware en software

Het is zeer belangrijk om ervoor te zorgen dat je firmware en software altijd up to date zijn. Regelmatig updaten wordt helaas dikwijls vergeten. En dat terwijl het updaten van een camera slechts enkele minuten duurt. Als je software en firmware niet up to date zijn, kan er een kritieke kwetsbaarheid ontstaan. Wordt deze kwetsbaarheid ontdekt door een hacker? Dan bestaat er een kans dat je wachtwoord ook geen nut meer heeft. Het is dus zeker de moeite waard om je bewakingscamera regelmatig te updaten.  

Tip 3: Vergeet het standaard wachtwoord niet te veranderen

Het komt regelmatig voor dat mensen het standaard wachtwoord van hun bewakingscamera vergeten te wijzigen. Hierdoor staan er wachtwoorden ingesteld als “admin” of “12345”. Zeer makkelijk te raden voor mensen die jouw camerabeelden willen hacken. Check dus goed of jouw camera’s nog gebruik maken van het voorgeprogrammeerde wachtwoord. Dit wachtwoord kun je terugvinden in de handleiding van de bewakingscamera.  

 

Wil jij voorkomen dat jouw camerabeelden gehackt worden? Stel dan unieke en sterke wachtwoorden in. Doe dit niet alleen voor jouw camerabewaking, maar voor alle netwerktoestellen. En houd er rekening mee: wachtwoorden die makkelijk te onthouden zijn, kunnen vaak ook makkelijk gehackt worden. Bedenk daarom een zo moeilijk mogelijk wachtwoord.  

 

  • Gebruik hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen 
  • Maak ook gebruik van symbolen waarvoor je de alt-toets moet gebruiken 
  • Kies nooit voor de hand liggende woorden zoals de naam van je huisdier, kinderen of partner 
  • Verzin ook geen wachtwoord dat hetzelfde is of lijkt om één van jouw andere wachtwoorden 

Zijn jouw camerabeelden optimaal beschermd?

Wil jij weten of jouw camerabeelden optimaal zijn beschermd? Of ben je op zoek naar professionele camerabewaking? Kom dan in contact met een inbraakbeveiliging specialist. Vraag het Guus kan jou hierbij helpen. Vraag offertes aan van verschillende vakspecialisten en ontdek welke specialist het beste bij jou past. Bovendien houd je door specialisten te vergelijken geld én tijd over voor de leuke dingen in het leven! 

 

Wil jij weten met welke kosten je rekening moet houden voor camerabewaking? Lees dan onze blog: ‘Wat kost camerabewaking?‘. 

Aanmelden nieuwsbrief

Wil jij altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws over Vraag het Guus? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!