Besparen op je vaste lasten

Neem jouw vaste lasten eens goed onder de loep. Op die manier houd je aan het eind van de maand meer geld over.

7 tips om te besparen op je vaste lasten

Wil jij aan het einde van de maand meer geld overhouden? Dan is het goed om je eens te verdiepen in je vaste lasten en hoe je hierop kunt besparen. Per maand zie je misschien niet veel verschil, maar op jaarbasis kan je al snel tot wel 300 euro besparen. In deze blog geven we je 7 tips om te besparen op je vaste lasten waardoor je meer ruimte creëert voor leuke en belangrijke uitgaven. 

Spring snel naar:

Tip 1: Zeg overbodige abonnementen en lidmaatschappen op

Weet jij hoeveel geld je in de maand kwijt bent aan abonnementen? De kans is groot dat hier winst te behalen valt. Waarschijnlijk heb je grotere abonnementen, zoals je internet, televisie en telefoon, wel goed op je netvlies staan. Maar hoe zit het met de minder grote abonnementen en lidmaatschappen? Juist door deze abonnementen kunnen de uiteindelijke kosten flink oplopen. 

 

Hieronder vind je diverse handige tips om te besparen op jouw abonnementen en lidmaatschappen: 

 

  • Heb jij abonnementen waarvan de abonnementstermijn nog niet verstreken is? Zet de einddatum van je abonnement dan vast in de agenda zodat je deze op tijd op kunt zeggen. 

 

  • Ga al je abonnementen en lidmaatschappen na en beoordeel kritisch of je er voldoende gebruik van maakt en of er geen goedkoper alternatief is. Stel je maakt weinig gebruik van je sportschoolabonnement, dan kan het voordeliger zijn om thuis te sporten. 

 

  • Het is vaak voordeliger om meerdere diensten van één provider af te nemen. Je ontvangt in de meeste gevallen korting als je zowel internet, tv als bellen bij dezelfde leverancier bestelt. Check dus goed of overstappen interessant is. 

Tip 2: Neem je verzekeringen nog eens onder de loep

Het is verstandig om een keer per jaar te controleren of je niet te veel betaalt voor je verzekeringen. Het kan namelijk zo zijn dat je persoonlijke situatie is veranderd waardoor bepaalde verzekeringen niet meer relevant zijn. Ben je voorlopig niet van plan om op vakantie te gaan? Dan raden we je aan om de dekking van je reisverzekering aan te passen. Alle beetjes helpen! 

 

We zien in de praktijk ook vaak terug dat mensen dubbel verzekerd zijn zonder dat ze dit zelf doorhebben. Het loont om je verzekeringspolissen eens goed uit te pluizen om een overlappende dekking te ontdekken. Overigens is het ook vaak voordeliger om je verzekeringen te bundelen en onder te brengen bij één verzekeraar. Op die manier kun je profiteren van pakketkortingen. 

Tip 3: Let op je waterverbruik

Er zijn verschillende manieren om je waterverbruik te verminderen. We hoeven je vast niet te vertellen dat je korter kunt douchen en dat je jouw outfit best twee keer aan kunt doen om een wasbeurt te besparen. Dit zijn namelijk dingen waar je zelf ongetwijfeld al aan hebt gedacht. Het kan ook helpen om een waterbesparende douchekop aan te schaffen of om je aardappels en groenten in dezelfde pan met water te koken. 

 

Als je gaat douchen duurt het vaak even totdat het water warm is. Zet een emmer onder de douche en vang het koude water hierin op. Dit kun je bijvoorbeeld weer gebruiken om je planten water te geven. Daarnaast is het verstandig om regelmatig te controleren of je kranen lekken en of je toilet blijft doorlopen. Ook dit verspilt namelijk een hoop water. Door je waterverbruik te verminderen kun je tot wel 50 euro per jaar besparen. Zeker de moeite waard dus. 

Tip 4: Check of je recht hebt op subsidie en toeslagen

Het kabinet voert na Prinsjesdag vaak nieuwe wetten en regels door voor het komende jaar. Afhankelijk van je inkomen kun je diverse toeslagen aanvragen. Via de belastingdienst kun je een proefberekening maken. Ook worden er vaak subsidies gegeven voor energiebesparende maatregelen. Denk maar aan het plaatsen van zonnepanelen en goede isolatie. Het is dus goed om je hierin te verdiepen. 

Tip 5: Bespaar op energie

Door de schommelende energieprijzen mogen energieleveranciers twee keer per jaar hun prijzen aanpassen. Daarom is het voor jou als consument verstandig om ieder half jaar de verschillende energieleveranciers te vergelijken. Wij hebben de 10 beste energieleveranciers van Nederland met elkaar vergeleken. Hier vind je onze top 10 beste energieleveranciers. Wellicht is het interessant voor jou om over te stappen. 

 

Overige tips om op energie te besparen: 

 

  • Zet je thermostaat één graad lager. Als je het koud krijgt kun je beter een extra trui aantrekken of met een lekker dekentje op de bank gaan zitten. Overigens kan het ook helpen om alleen de ruimte te verwarmen waar je veel bent. Verwarm dus bijvoorbeeld alleen de woonkamer en niet de bovenverdieping met slaapkamers. 

 

  • Ruim 20% van je gasverbruik is afkomstig van het gebruik van warm water. Korter douchen en de aankoop van een waterbesparende douchekop kunnen dus al een groot verschil maken. Ook door te wassen op lagere temperaturen kan het waterverbruik flink afnemen. 

 

  • Zet je apparaten na gebruik uit en trek de stekker uit het stopcontact. Dit om sluipverbruik tegen te gaan. Laat het licht ook niet onnodig aanstaan en maak gebruik van energiezuinige lampen. 

Tip 6: Bespaar op je hypotheek

Voor veel mensen is de hypotheek de grootste maandlast. Wellicht is het mogelijk om hierop te besparen door je hypotheek over te sluiten, door rentemiddeling of door een verlaging van je renteopslag. Ontvang je de belastingteruggave in verband met je hypotheekrenteaftrek jaarlijks in één keer? Dan kun je ook overwegen om maandelijks een voorlopige teruggave aan te vragen. 

Tip 7: Bespaar op je wekelijkse boodschappen

Je kunt flink besparen door op je wekelijkse boodschappen te letten. Zo kopen veel mensen bijvoorbeeld producten die ze eigenlijk helemaal niet nodig hebben. Daarom is het belangrijk vooraf goed te checken wat je al in huis hebt. Probeer met deze producten nog een maaltijd in elkaar te zetten. 

 

Door vooraf een duidelijk lijstje te maken en écht alleen deze producten aan te schaffen, voorkom je dat je impulsaankopen gaat doen. Ook kun je besparen op je boodschappen door voor huismerken te kiezen en de aanbiedingen goed in de gaten te houden. Aanbiedingen zijn voornamelijk interessant wanneer het gaat om een langer houdbaar product dat je normaliter ook zou kopen. Het is dus niet de bedoeling dat je een product alleen maar koopt omdat het in de aanbieding is. 

 

Ben jij iemand die meer koopt in de supermarkt dan je van tevoren in gedachte had? Dan is online boodschappen doen een goede optie voor jou. 

Aanmelden nieuwsbrief

Wil jij altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws over Vraag het Guus? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!