Traprenovatie specialisten vergelijken

Ben jij op zoek naar een professioneel traprenovatiebedrijf voor jouw trapbekleding?

Trapbekleding materialen: wat zijn de voor- en nadelen?

Er zijn ontzettend veel materialen waarmee jij jouw trap kunt bekleden. Met de juiste trapbekleding kun jij jouw trap afwerken naar je persoonlijke smaak. Een trap moet niet alleen mooi zijn, maar ook praktisch. Hoeveel onderhoud heeft jouw trapbekleding nodig? En hoeveel geluid produceert de trap? Iedere soort trapbekleding neemt andere voor- en nadelen met zich mee. Daarover vertelt Guus je in dit artikel meer. 

Spring snel naar:

Tapijt als trapbekleding voelt zacht aan

Tapijt is een zeer populaire materiaalsoort als trapbekleding. Dit komt omdat het heerlijk zacht aanvoelt. Daarnaast dempt het geluid van voetstappen. Voor ieder type interieur is er wel een geschikt tapijt beschikbaar. Zo kun je tapijt in alle gewenste kleuren krijgen. Bovendien is tapijt als trapbekleding makkelijk zelf te leggen. Ook wanneer er met gebogen structuren gewerkt moet worden.  

 

Houd er wel rekening mee dat niet alle tapijtsoorten geschikt zijn om te dienen als trapbekleding. De dichtheid van de polen moet hoog genoeg zijn. Daarnaast moet de structuur van het tapijt voldoende stevig zijn. Een nadeel van tapijt is dat het lastiger schoon te houden is dan hout, steen of marmoleum. 

 

Tapijt is een van de goedkopere materiaalsoorten voor trapbekleding. Uiteraard zitten er wel grote prijsverschillen tussen de verschillende soorten tapijt. Wil je een bestaande gesloten trap bekleden met tapijt? Dan betaal je gemiddeld 18 euro per treden voor de plaatsing van de lijm. De kosten voor het tapijt zelf komen hier nog bovenop. Voor een open trap met tapijt rondom kun je rekenen op 25 euro per trede, exclusief het tapijt zelf. 

Hout voor een warme uitstraling

Een houten trap zorgt voor een warme uitstraling. Een absolute klassieker waar veel mensen fan van zijn! Qua houtsoorten heb je ontzettend veel keuze. Denk maar aan eik, beuk, esdoorn etc. Ook de afwerkingsmogelijkheden zijn eindeloos. Ga jij voor mat, satijnglans, hoogglans of heb je een ander idee?  

 

Iedere houtsoort neemt natuurlijk weer andere voor- en nadelen met zich mee. Zo heeft beuk bijvoorbeeld als nadeel dat er snel vlekken gevormd kunnen worden aan de kleurlaag. Over het algemeen is een houten trap makkelijk te reinigen. Daarnaast werkt hout geluiddempend. 

 

Je vindt houten trapbekleding terug in verschillende prijsklassen. Kies hierbij altijd voor een kwalitatieve houtsoort. Sommige goedkopere houtsoorten zijn namelijk minder duurzaam. Hierdoor kunnen er sneller loopsporen ontstaan. Welke houtsoort het beste is, is afhankelijk van jouw wensen. Wil je hiervoor een passend advies ontvangen? Vraag dan vrijblijvend offertes aan en kom in contact met dé ideale vakspecialist.  

traprenovatie materialen

Laminaat wordt vaak gebruikt bij traprenovaties

Het is ook mogelijk om laminaat te gebruiken als trapbekleding. Laminaat wordt voornamelijk gebruikt om een trap te renoveren. Het materiaal is duurder dan eenvoudige trapbekleding zoals linoleum. Doordat laminaat voornamelijk gebruikt wordt bij traprenovaties is het op die manier toch weer kostenbesparend. Bovendien zullen er weinig of geen uitbreekwerken zijn.  

 

Het voordeel van laminaat als trapbekleding is dat dit jouw trap een prachtige uitstraling geeft. Zeker wanneer jouw vloer ook van laminaat is gemaakt. Op die manier trek je het laminaat op een mooie manier door naar boven. Daarnaast is laminaat makkelijk schoon te maken.  

PVC als trapbekleding is veilig en slijtvast

PVC wordt nog niet erg veel gebruikt als trapbekleding, maar we zien het wel steeds vaker voorbij komen. Het materiaal is slijtvast, veilig en gemakkelijk schoon te maken. Bovendien is PVC in verschillende kleuren beschikbaar. Ook met natuurlijke structuren. De structuur van PVC zorgt vaak voor een anti-slip laag. Bovendien is het materiaal recyclebaar waardoor het ook nog eens milieuvriendelijk is. 

Metaal of inox voor kantoren en fabrieksgebouwen

Een metalen trap wordt voornamelijk gebruikt in kantoren of fabrieksgebouwen. In woningen wordt het zelden gebruikt als trapbekleding omdat het materiaal in een hogere prijscategorie valt en vrij lawaaierig is. Overigens biedt een metalen trap wel sierlijke rondingen en is het eenvoudig te monteren. Vrijdragende trappen, met treden die uit de muur komen en lijken te zweven, zijn enkel mogelijk met een metalen of inox constructie.  

Staal als trapbekleding in moderne woningen

In zeer moderne woningen kom je steeds vaker stalen trappen tegen. Over het algemeen vraagt stalen trapbekleding om minder onderhoud dan metalen of inox trapbekleding. Daarnaast is staal minder vatbaar voor krassen of andere beschadigingen. Het is ook mogelijk om staal te combineren met glas, hout of natuursteen. Dit zorgt voor zeer mooie effecten. Staal is overigens goedkoper dan inox.  

 

Je moet echter wel voorzichtiger zijn bij de installatie van staal dan bij inox. Wanneer er een diepe kras gerealiseerd wordt kan dit niet meer hersteld worden zonder zichtbare schade achteraf. Wil jij staal als trapbekleding gebruiken? Dan is het dus noodzakelijk om hiervoor een vakspecialist in te schakelen.  

traprenovatie

Linoleum is gemakkelijk te onderhouden

Heb jij al eens gedacht aan linoleum als trapbekleding? De schoonmaak hiervan is enorm eenvoudig. Daarnaast is het materiaal geluiddempend en er zijn veel motieven en kleuren waar je uit kunt kiezen. Het materiaal is ideaal geschikt voor zowel open als gesloten trappen. Twijfel je tussen linoleum en vinyl voor jouw trapbekleding? Dan is het goed om er rekening mee te houden dat vinyl minder slijtvast is.  

Slijtvastheid met marmoleum of vinyl

Marmoleum en vinyl zijn erg populaire materialen als het gaat om trapbekleding. Dat komt omdat er door verschillende innovaties van het materiaal steeds meer kleuren en afwerkingen beschikbaar zijn. Dit betekent dat een marmoleum trap zeker niet saai hoeft te zijn. Het grote voordeel van marmoleum is de slijtvastheid. Daarnaast is het zeer eenvoudig schoon te maken. Een trap met marmoleum trapbekleding wordt altijd netjes afgewerkt met antislip strips op de neus van de treden. 

Natuursteen of glas staat voor klasse

Voornamelijk in moderne interieurs wordt het gebruik van natuursteen of glas als trapbekleding steeds populairder. Het gaat hierbij voornamelijk om het uiterlijk van de trap en niet zo zeer om het comfort. Dit materiaal wordt veel gebruikt bij open design trappen of zwevende trappen die geheel in stijl met het interieur worden ontworpen. 

 

Natuursteen als trapbekleding staat voor klasse. Het is een zeer duurzaam en stevig materiaal. Bij natuursteen bestaat wel de kans om uit te glijden. Kies daarom altijd voor een type natuursteen dat niet te glad is. Een trap van natuursteen is erg prijzig. Echter kun je op kosten besparen door zelf voor een betonnen onderconstructie te zorgen.  

 

Trappen met glazen trapbekleding ogen heel modern en zorgen voor veel licht in je woning. Bovendien kun je voor diverse speciale effecten kiezen. Denk aan gehard, gezuurd, gebogen of gekleurd glas. Wist je dat er zelfs glas bestaat met geïntegreerde verlichting? Glas is krasvast maar het vergt wel veel onderhoud. Iedere vervuiling is namelijk direct zichtbaar. Overigens is het vuil er vervolgens wel eenvoudig af te halen met een vochtige, zachte doek.  

Sterke betonnen trappen

Beton als trapbekleding is langzaam steeds meer populariteit aan het winnen. Er zijn veel verschillende afwerkingsmogelijkheden: ruw, gewassen, gezandstraald, glad, gepolijst etc. Beton is duurzaam en gemakkelijk te onderhouden. Het is een stabiel product dat hoog scoort op het gebied van akoestiek. Beton is onverwoestbaar, goedkoop en gemakkelijk te plaatsen.  

 

Helaas zijn er ook enkele nadelen verbonden aan een betonnen trap. Het risico op constructiefouten is natuurlijk altijd aanwezig. Alleen wordt het bij beton erg moeilijk om deze fouten te corrigeren. Daarnaast kan beton koud overkomen. Dit past natuurlijk niet bij ieder interieur. Overigens is het wel mogelijk om je betonnen trap te bekleden met hout. Deze combinatie kan voor zeer mooie resultaten zorgen.  

Kurk

Het materiaal kurk is opnieuw trendy aan het worden voor jouw trapbekleding. Kurk is duurzaam, betaalbaar, geluiddempend en milieuvriendelijk. Het is mogelijk om kurk te lijmen of vast te klikken via een kliksysteem. Het nadeel van kurk is dat de kleur na verloop van tijd kan veranderen. Daarnaast kunnen er inloopplekken zichtbaar worden op delen van de trap die vaak belopen worden. Dit zorgt ervoor dat het materiaal een iets kortere levensduur heeft dan de andere materialen. Anderzijds is kurk wel een van de goedkoopste materialen bij de aankoop. 

Op zoek naar een traprenovatie specialist?

Aan de hand van dit artikel kun jij bepalen welke soort trapbekleding het beste bij jou en de woning past. Wil je zeker weten dat de trapbekleding goed wordt geplaatst? Of ben je benieuwd naar de kosten waar je rekening mee moet houden? Dan is het verstandig om een vakspecialist in te schakelen.  

 

Vraag offertes aan van verschillende vakspecialisten en ontdek welke traprenovatie specialist het beste bij jou past! Op die manier houd je geld én tijd over voor de leuke dingen in het leven. 

Aanmelden nieuwsbrief

Wil jij altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws over Vraag het Guus? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!