Inbraakbeveiliging nodig?

Vind de juiste inbraakbeveiliging specialist om inbrekers écht buiten te houden.

Wat is het verschil tussen een dome camera en een bullet camera?

Je wil jouw waardevolle eigendommen extra goed in de gaten houden. Dit is mogelijk met camerabewaking. We kunnen camerabewaking onderverdelen in twee soorten: dome camera’s en bullet camera’s. Wat is het verschil tussen deze twee varianten? En welke past het beste bij jouw wensen en de woning? Guus vertelt je er alles over.  

Spring snel naar:

Wat is een dome camera?

Een dome camera is een kleine koepelvormige camera met een glazen behuizing. Dit zorgt ervoor dat de dome camera goed bestand is tegen vandalisme. De dome camera valt minder op dan de bullet camera omdat het kleiner en subtieler is. Echter heeft deze bewakingscamera wel een grotere kijkhoek waardoor deze ideaal geschikt is als je een grotere oppervlakte wilt beveiligen.  

 

Goed bestand tegen vandalisme 

Wil jij een bewakingscamera op een hoogte onder de 2,5 meter hangen? Dan is de dome camera ideaal. Door de behuizing is het namelijk lastiger om deze camera te saboteren. De bullet camera is daarentegen makkelijker te saboteren. Deze hang je liever hoger dan 2,5 meter.  

 

Past goed bij de uitstraling van je woning of bedrijfspand 

Een andere reden waarom veel mensen voor een dome camera kiezen is het ontwerp. Een dome camera is namelijk minder opvallend waardoor deze vaak beter bij de uitstraling van je woning of bedrijfspand past. Door de behuizing is het vaak niet duidelijk zichtbaar waar de lens precies op gericht staat. Hierdoor is het lastiger voor inbrekers om de camera te ontlopen. Door het subtiele design wordt de dome camera vaak binnen gebruikt.  

 

Eenvoudige montage 

Het monteren van een dome camera is geen lastige klus. De dome camera moet uit elkaar gehaald worden om de lens in te stellen. Je maakt eerst de koepel los en draait vervolgens de lens naar de juiste richting. Je plaatst de koepel weer terug en monteert de dome camera op de gewenste plek.  

 

Bijstellen van de dome camera is iets ingewikkelder 

Wil je de lens van de dome camera na montage bijstellen of draaien? Dan moet de camerabehuizing weer opengeschroefd worden. Het bijstellen van de dome camera is hierdoor iets lastiger dan bij een bullet camera. Overigens is de camera wel zeer makkelijk schoon te maken. Je kunt de camera namelijk niet per ongeluk van positie veranderen. 

En wat is een bullet camera?

Een bullet camera is de traditionele bewakingscamera. Vaak hebben bullet camera’s een rechthoekige vorm, maar ze zijn tegenwoordig ook steeds vaker verkrijgbaar in een rondere vorm. Veel bullet camera’s zijn voorzien van een soort afdakje om de inval van regen en zon tegen te gaan. De camera wordt door middel van een beugel gemonteerd en kan bevestigd worden aan de muur, een paal of in sommige gevallen aan het plafond.  

 

Schrikt inbrekers af met een opvallend design 

Een bullet camera is vaak wat groter en opvallender dan een dome camera. Dit maakt de camera erg geschikt als inbraakpreventie. De aanwezigheid van de bullet camera zal inbrekers namelijk afschrikken. Hierdoor zullen zij minder snel overgaan tot diefstal of vandalisme.  

 

Ideaal voor camerabeelden op grotere afstand 

Een bullet camera heeft over het algemeen een kleinere kijkhoek dan de dome camera. Hierdoor kan de camera verder wegkijken. Wil jij camerabeelden op grote afstand maken? Dan is de bullet camera vaak de beste optie. Bovendien is een bullet camera veelal voorzien van een sterke infrarood lens. Hierdoor wordt het mogelijk om goede beelden te maken in het donker. Als je meer dan 30 meter nachtzicht nodig hebt, dan kom je al snel op een bullet camera uit. De camera’s zijn dus ideaal geschikt voor het beveiligen van grote terreinen.  

 

Hang hoger dan 2,5 meter om sabotage te voorkomen 

Een nadeel van de bullet camera is dat deze makkelijk gesaboteerd kan worden. Daarom adviseren we je om deze camera hoger dan 2,5 meter te plaatsen. Het monteren van de camera is eigenlijk zeer eenvoudig. Je bevestigt eerst de montagebeugel op de juiste plaats. Vervolgens draai je de camera in de gewenste richting. Doordat de beugel een grote draaicirkel heeft heb je veel bewegingsvrijheid. Dit maakt het gemakkelijk om de bullet camera te richten en eventueel bij te stellen.  

camerabewaking

De belangrijkste verschillen tussen een dome camera en een bullet camera

Je bent nu op de hoogte van de kenmerken van een dome camera en een bullet camera. Het grootste verschil zit in de behuizing van de camera’s. Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van de belangrijkste verschillen tussen een dome camera en een bullet camera.  

 

Dome camera 

  • Valt bijna niet op, dus past vaak beter bij het interieur 
  • Word vaker indoor gebruikt (bijvoorbeeld in winkelpand etc.) 
  • Bijstellen na montage is ingewikkelder 
  • De dome camera is redelijk eenvoudig te monteren 
  • Meer vandaalbestendig dan de bullet camera 

 

Bullet camera 

  • Zeer opvallend, waardoor dit inbrekers snel afschrikt 
  • Word vaker outdoor gebruikt (bijvoorbeeld op een groot terrein) 
  • Bijstellen na montage is zeer eenvoudig 
  • De bullet camera is eenvoudig te monteren 
  • Minder vandaalbestendig dan de dome camera 

Op zoek naar de ideale inbraakbeveiliging specialist? Vraag het Guus!

Ben jij er al uit welke camerabewaking je gaat aanschaffen? Of word je liever geadviseerd door een vakspecialist? Bij Vraag het Guus helpen wij jou bij het vinden van de ideale vakspecialist voor jouw project. Hoe we dat doen? Jij geeft jouw wensen aan ons door. Vervolgens vergelijken wij verschillende vakspecialisten met elkaar en gaan we op zoek naar de vakspecialist die het beste bij jou past. Zo vind je niet alleen de ideale vakspecialist voor jouw project, je houdt ook nog eens geld én tijd over voor de leuke dingen in het leven.  

 

Ben jij benieuwd naar de exacte kosten voor camerabewaking? Lees dan onze blog: “wat kost camerabewaking? 

Aanmelden nieuwsbrief

Wil jij altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws over Vraag het Guus? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!