Incassobureau vergelijken

Ben jij op zoek naar het incassobureau dat het beste bij jou past? Vergelijk en houd geld over!

De 4 fases van een incassoprocedure

Weigert jouw debiteur om het verschuldigde bedrag te betalen? Dan kan de incassoprocedure worden gestart. Middels de incassoprocedure kan het incassobureau het verschuldigde bedrag alsnog innen. We kunnen de incassoprocedure onderverdelen in vier verschillende fases. In deze blog neem ik je mee door de gehele incassoprocedure!

Spring snel naar:

Nu beginnen met geld besparen

Fase 1: Pré-incassotraject

Dit moet je doen voordat je een incassobureau inschakelt

Het eerste onderdeel van de incassoprocedure is het pré-incassotraject. Voordat jij een incassobureau inschakelt moet de debiteur, klant of huurder wel de kans hebben gehad om het verschuldigde bedrag te betalen. Tijdens het pré-incassotraject ontvangt de debiteur meerdere malen een herinnering over zijn of haar betalingsachterstand.

Er zit wel verschil tussen of het gaat om een zakelijke of een particuliere klant. In het geval van een zakelijke klant ben je niet verbonden aan wettelijke regels. Je zou dus al meteen een incassobureau in kunnen schakelen wanneer de zakelijke klant jouw factuur nog niet heeft betaald na de afgesproken betalingstermijn. Echter raad ik je aan om natuurlijk eerst zelf contact op te nemen met de klant. Weigert hij of zij dan nog steeds om te betalen? Dan kun je een incassobureau inschakelen en door gaan naar de tweede fase van de incassoprocedure.

In het geval van een particuliere klant zijn er wel wettelijke regels waar je rekening mee moet houden voordat je een incassobureau inschakelt. Je moet de particuliere klant eerst een aanmaning sturen. De aanmaning noemen we ook wel eens de veertiendagenbrief. Dit komt omdat de consument hiermee nog twee weken de tijd heeft om de openstaande factuur alsnog te betalen. Deze brief moet aan specifieke eisen voldoen, anders is deze ongeldig. Blijft de betaling na twee weken nog steeds uit? Dan kun je een incassobureau inschakelen en doorgaan naar de tweede fase van de incassoprocedure.

 

Wil jij meer weten over hoe en wanneer je een incassobureau kunt inschakelen? Lees dan onze blog: ‘Hoe en wanneer kan ik een incassobureau inschakelen?

Fase 2: Buitengerechtelijke/minnelijke incassotraject

Incassobureau als neutrale bemiddelaar

Jouw debiteur blijft weigeren om te betalen, dus je hebt een incassobureau ingeschakeld. Tijdens de tweede fase van de incassoprocedure wordt er nog geen rechter ingeschakeld. Het incassobureau zal nu als neutrale bemiddelaar optreden. De debiteur ontvangt tijdens het buitengerechtelijke of minnelijke incassotraject meerdere aanmaningen. Dit wordt zowel telefonisch, schriftelijk als per email gedaan.

 

Veel mensen denken dat wanneer zij een incassobureau inschakelen, dit een negatief effect zal hebben op de band die hij of zij met de klant heeft opgebouwd. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Een incassobureau is erin gespecialiseerd om de debiteur op een hele professionele manier te benaderen om de openstaande factuur te betalen. De incassoprocedure hoeft dus geen schade te brengen aan de relatie met de klant. Hiervoor is het wel belangrijk dat je achterhaalt welk incassobureau het beste bij jou past.

 

En daarvoor kun je terecht op mijn website incassoadviesnederland.nl. Vergelijk welk incassobureau het beste bij jou past. Zo kun je op een snelle en professionele manier starten met de incassoprocedure. Door te vergelijken bespaar je ook nog eens tot 40% op incassokosten! Zo houd je tijd en geld over om te investeren in jouw onderneming!

Fase 3: Gerechtelijke incassotraject

De dagvaarding

Heeft de debiteur nog steeds niet betaald? Dan is het tijd voor de derde fase uit de incassoprocedure. Het gerechtelijke incassotraject. Het incassobureau stelt een dagvaarding op, die vervolgens door de deurwaarder wordt afgeleverd bij de debiteur. Met de dagvaarding wordt de debiteur voor de rechter gedaagd.

 

Een dagvaarding is dus eigenlijk een schriftelijke oproep om voor de rechter te verschijnen. Dit kan de kantonrechter, rechtbank of het gerechtshof zijn. De gedaagde wordt hiermee verplicht om voor de rechter te verschijnen. Wanneer de zaak bij de kantonrechter komt te liggen is het voor de gedaagde niet verplicht om een advocaat in te schakelen. Wanneer de eiser gelijk krijgt, kan de volgende fase van de incassoprocedure gestart worden. Komt de gedaagde niet opdagen? Dan geeft de rechter de eiser gelijk.

Fase 4: Executiefase

De laatste fase van de incassoprocedure

Dit is de laatste fase van de incassoprocedure. Wanneer de schuldeiser zijn gelijk krijgt, is de debiteur verplicht te betalen. Gebeurt dit niet? Dan is het tijd voor de executiefase. Hiervoor wordt een deurwaarder ingeschakeld. De deurwaarder zal het bedrag innen door beslag te leggen op het salaris, een uitkering, bankrekeningen of (on)roerende zaken van de debiteur.

 

Beslaglegging op eigendommen is écht de uiterste manier om (een gedeelte van) een schuld van een debiteur betaald te krijgen. De eigendommen zullen verkocht worden op een veiling. Beslaglegging wordt in de meeste gevallen dan ook gebruikt als soort dwangmiddel zodat de debiteur alsnog gaat betalen. De deurwaarder mag beslag leggen op een aantal zaken:

 

  • Dit betreft het loon, salaris of de bankrekening van de debiteur.
  • Roerend goed. Dit betreft auto’s, computers, voorraad of inventaris.
  • Onroerend goed. Dit betreft gebouwen die eigendom zijn van de debiteur.
  • Dit betreft goederen van een derde partij waar de debiteur nog geld van krijgt.

Incassoprocedure door een incassobureau dat écht bij jou past? Vraag het Guus!

Houd tijd en geld over om te investeren in jouw onderneming

Een incassoprocedure zorgt er dus voor dat jij op een professionele manier alsnog het geld kan innen van jouw debiteur. Hiervoor is het wel belangrijk dat je een incassobureau inschakelt dat écht bij jou past. Daarvoor kun je terecht op mijn website incassoadviesnederland.nl. Je vergelijkt hier verschillende incassobureaus. Op die manier ontdek je welk incassobureau het beste bij jou past om de incassoprocedure uit te voeren. Vraag direct offertes aan en bespaar tot wel 40% op de gehele incassoprocedure! Zo houd je tijd en geld over om te investeren in je eigen onderneming.  

Aanmelden nieuwsbrief

Wil jij altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws over Vraag het Guus? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!