Traprenovatie specialisten vergelijken

Ben jij op zoek naar een professioneel traprenovatiebedrijf voor jouw trapbekleding?

Een nieuwe trap kopen of je huidige trap renoveren?

Is jouw huidige trap versleten? Of past de stijl niet meer bij de rest van het interieur? Dan is het tijd om jouw trap flink onder handen te nemen. Maar wat ga je doen? Ga je een nieuwe trap aanschaffen of kies je ervoor om je huidige trap te renoveren? Aan beide opties zitten diverse voor- en nadelen verbonden. Wat is de beste keuze voor jou? Daar kom je achter in dit artikel. 

Spring snel naar:

Waarom moet jouw trap onder handen worden genomen?

Er zijn verschillende redenen waarom jouw trap aangepakt zou moet worden. De reden die voor jou van toepassing is heeft invloed op welke keuze het beste is in jouw situatie: een nieuwe trap kopen of je huidige trap renoveren. Laten we de meest voorkomende redenen met je doornemen. 

 

Jouw woning beschikt nog over een oude trap 

Ben je net verhuisd? En beschikt je woning over een trap die er al jarenlang in zit? Dan kan deze flinke gebreken vertonen. Zeker wanneer de trap meer dan 30 jaar oud is. Vaak is zo’n trap zelfs met een uitgebreide traprenovatie niet meer te redden. In dat geval is het beter om een nieuwe trap te kopen. Houd hierbij wel rekening met een intensiever proces van het uitslopen van de trap. De kosten liggen doorgaans ook wat hoger, maar je ontvangt wel een uniek en fraai resultaat. 

 

De trap past niet meer bij de rest van het interieur 

Ben jij klaar met de uitstraling van je huidige trap en wil je deze een make-over geven? Maar is de basis van je trap nog gewoon goed? Kies er dan voor om je trap te renoveren. Hierbij blijft de basis van je trap staan, terwijl er wel een compleet nieuwe uitstraling aan je trap wordt gegeven. Kies bijvoorbeeld voor nieuwe trapbekleding.  

 

Tip: wil je meer weten over de verschillende soorten trapbekleding waar je uit kunt kiezen? Lees dan onze blog: “Trapbekleding materialen: wat zijn de voor- en nadelen?”.

 

De trap is niet meer veilig 

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de trap gewoonweg niet meer veilig is. Wellicht is de trap zo beschadigd dat je er makkelijk op uitglijdt. Of je hebt een beschadigde houten trap waardoor je splintertjes kunt krijgen. Deze situaties zijn onveilig voor jezelf, maar zeker ook wanneer er jonge kinderen gebruik maken van de trap. Afhankelijk van de schade van je trap kun je actie ondernemen. 

 

Is de kans om uit te glijden door beschadiging aan je trap groot? Dan kun je jouw trap renoveren. Hierbij is het mogelijk om nieuwe trapbekleding op je trap aan te brengen en eventueel antislip strips of maantjes te plaatsen. Op die manier is het niet langer mogelijk om uit te glijden op je trap.  

 

Is het hout van je trap beschadigt waardoor je splintertjes kan krijgen? Dan is de trap renoveren ook een goede optie. Je laat dan nieuwe trapbekleding aanbrengen. Is het hout versleten omdat de trap al erg oud is? Dan is het in sommige gevallen beter om een nieuwe trap te kopen. De basis van de trap is dan namelijk vaak niet meer in uitstekende staat waardoor een traprenovatie niet meer mogelijk is. 

 

Een nieuwe trap kopen?

Het aanschaffen van een nieuwe trap is voornamelijk interessant wanneer jouw woning over een zeer oude trap beschikt. Wanneer deze meer dan 30 jaar oud is heeft de trap renoveren niet zo veel zin meer. Een nieuwe trap kopen neemt helaas wel een groot nadeel met zich mee. Naast dat de kosten vaak hoger zijn, kost het ook meer tijd dan een trap renoveren. Dat komt omdat je de huidige trap helemaal weg moet halen. Dit hak- en breekwerk kost natuurlijk een hoop tijd en het zorgt voor veel rotzooi. Op die manier kan je soms wel een paar weken in de puinzooi zitten. 

 

Het voordeel is natuurlijk wel dat je nieuwe trap er weer fantastisch uitziet. De trap ziet er niet alleen weer als nieuw uit, zo functioneert deze ook. Geen gekraak als je erop loopt en volkomen veilig voor jou en je huisgenoten. Kortom het plaatsen van een nieuwe trap is een lang en kostbaar traject, maar het resultaat mag er absoluut zijn! 

Of toch je huidige trap renoveren?

Omdat het kopen van een nieuwe trap de nodige tijd en kosten met zich meebrengt, kiezen veel mensen ervoor om hun huidige trap te renoveren. Hierbij wordt de huidige structuur van je trap behouden. Een stuk goedkoper én sneller dus. De huidige trap hoeft namelijk niet helemaal gesloopt te worden.  

traprenovatie met LED verlichting

De voordelen van een trap renoveren

Een trap renoveren is door de jaren heen steeds populairder geworden. Dat komt omdat er veel meer mogelijk is dan voorheen. Je behoudt de authentieke uitstraling van de trap, maar geeft deze tegelijkertijd wel een flinke make-over.  

 

Traprenovatie is snel klaar 

Wist je dat een trap renoveren vaak al binnen één dag gedaan kan worden? Veel mensen denken dat het plaatsen van een nieuwe trap sneller gaat, echter is dit in de praktijk niet het geval. Doordat de oude trap niet verwijderd hoeft te worden bespaar je een hoop tijd. Bovendien komen er bij het plaatsen van een nieuwe trap veel meer tijdrovende werkzaamheden kijken. Denk bijvoorbeeld aan het stucwerk en het afval opruimen van de oude trap. 

 

Laat jouw woning in waarde stijgen  

Vind je de stijl van jouw huidige trap niet meer mooi? En twijfel je of je de trap wil renoveren? Houd er dan rekening mee dat de waarde van jouw woning stijgt wanneer je de trap gaat renoveren. Een lelijke, versleten trap doet namelijk niets goeds aan de uitstraling van je woning. Door je trap te renoveren realiseer je een betere basis. Zorg ervoor dat de trap bij de rest van de woning past en de waarde van je woning zal direct toenemen.

Prijsverschil nieuwe trap kopen of huidige trap renoveren

Of je nu een nieuwe trap koopt of je huidige trap renoveert, de uiteindelijke kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan de soort trap (open trap, gesloten trap, rechte trap, een trap met een draai etc.), de trapbekleding en de optionele extra’s. Over het algemeen is een trap kopen duurder dan een trap renoveren omdat er meer kostbare werkzaamheden bij komen kijken. Denk aan het slopen van de huidige trap, het stucwerk en het opruimen van het afval van de oude trap.  

 

Tip: Ben jij benieuwd welke kosten een trap renoveren met zich meebrengt? Lees dan onze blog: “Wat kost een traprenovatie?”. 

Jouw trap renoveren? Vraag het Guus!

Ben jij op zoek naar de ideale specialist om jouw trap te renoveren? Of twijfel je nog of je een nieuwe trap gaat aanschaffen of de huidige trap laat renoveren? Laat je dan adviseren door een specialist. Door verschillende specialisten met elkaar te vergelijken kun je een hoop geld besparen. En daarvoor ben je bij Vraag het Guus aan het juiste adres! 

 

Vraag offertes aan van verschillende vakspecialisten en vind de specialist die het beste bij jou past. Op die manier houd je geld én tijd over voor de leuke dingen in het leven.  

Aanmelden nieuwsbrief

Wil jij altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws over Vraag het Guus? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!