Incassobureau nodig?

Op zoek naar het incassobureau dat perfect bij jou past?

Wat is het verschil tussen een betalingsherinnering, aanmaning en sommatie?

Een betalingsherinnering, aanmaning en sommatie. Drie begrippen die regelmatig door elkaar gebruikt worden. Toch is er een duidelijk verschil. In dit artikel bespreken we de drie begrippen. We geven jou het antwoord op de vraag: wat is precies het verschil tussen een sommatie, aanmaning en betalingsherinnering?  

Spring snel naar:

Wat is een betalingsherinnering?

Heb jij een klant die na de afgesproken betalingstermijn de openstaande factuur nog niet heeft betaald? Dan kun je hem of haar een betalingsherinnering sturen. Je geeft jouw debiteur een nieuwe betalingstermijn.  

 

Wij adviseren om direct na de afgesproken betalingstermijn contact op te nemen met de debiteur. Dit kun je zowel schriftelijk als telefonisch doen. Het is verstandig om al jouw acties goed vast te leggen. Op deze manier zijn alle gemaakte afspraken duidelijk mocht de situatie leiden tot een procedure. 

Wat is een aanmaning?

 

Heeft jouw betalingsherinnering niets opgeleverd? Dan is het tijd voor een aanmaning: een wat fermere mededeling. In een aanmaning stel je wederom een nieuwe betalingstermijn op. Deze mag korter zijn dan bij de betalingsherinnering. Met een aanmaning maan je letterlijk de debiteur aan om de openstaande factuur te gaan betalen.  

 

Is de betalingstermijn van de betalingsherinnering verstreken? Wacht dan niet langer dan drie dagen met het verzenden van jouw aanmaning. Om het geld te innen waar jij recht op hebt is het belangrijk om de debiteur te blijven herinneren aan jouw vordering.  

 

Wat is een sommatie?

Een sommatie is in principe hetzelfde als een aanmaning. Men noemt de laatste aanmaning de sommatie. Je geeft de debiteur dus de laatste kans om de openstaande factuur alsnog te betalen. Je laat in de sommatie weten dat als de debiteur nog steeds niet overgaat tot betaling, je de vordering uit handen zal geven. Je waarschuwt de debiteur met in je sommatie ook over de financiële consequenties. Hij of zij zal ook de eventuele incassokosten moeten betalen. 

 

Gaat het om een Business-to-Business vordering? Dan ben je wettelijk niet verplicht om een aanmaning te versturen. Echter raden we je wel aan dit te doen. Op die manier behoud je de klantrelatie. Het zal namelijk niet gewaardeerd worden als je zonder aankondiging een incassobureau inschakelt.  

 

In het geval van een consumentenvordering moet je de debiteur minimaal één keer hebben aangemaand om de openstaande factuur alsnog te betalen. In de laatste aanmaning geef je de debiteur nog 14 dagen om de betaling te voltooien.  

 

Deze brief wordt ook wel de veertiendagenbrief genoemd. Wanneer het bedrag na de afgesproken betalingstermijn nog steeds niet betaald is, kun je de vordering uit handen geven aan een incassobureau. 

Conclusie

Tussen een betalingsherinnering, aanmaning en sommatie zit dus wel degelijk een verschil. Over het algemeen hebben ze wel iets gemeen: je vraagt de debiteur om de openstaande factuur te betalen. Hierbij is de betalingsherinnering het eerste vriendelijke bericht dat je stuurt. Blijft de betaling uit? Dan kun je één of meerdere aanmaningen sturen waarin je een nieuwe betalingstermijn vastlegt.

 

De laatste aanmaning die je stuurt noemt men de sommatie. In de sommatie geef je de debiteur de laatste kans om te betalen. Vermeld de consequenties wanneer de debiteur besluit de openstaande factuur niet te betalen. Blijft de betaling nog steeds uit? Dan geef je de vordering uit handen aan een incassobureau.  

Op zoek naar het incassobureau dat bij jou past?

Geeft de debiteur na de sommatie nog niet thuis? Dan is het tijd om je vordering uit handen te geven aan een incassobureau. Maar hoe vind je een incassobureau dat écht goed bij jou past? Bij deze zoektocht kan Guus jou helpen. 

 

Ga naar mijn website incassoadviesnederland.nl, selecteer jouw woonplaats, provincie en rechtsvorm. Op deze manier vind je verschillende incassobureaus voor jouw zaak. Door deze met elkaar te vergelijken vind je het incassobureau dat het beste bij jou past. 

 

Wil jij meer weten over het inschakelen van een incassobureau? Lees dan onze blog: ‘hoe en wanneer kan ik een incassobureau inschakelen? 

Aanmelden nieuwsbrief

Wil jij altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws over Vraag het Guus? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!