Traprenovatie specialisten vergelijken

Ben jij op zoek naar een professioneel traprenovatiebedrijf voor jouw trapbekleding?

Waarom mijn trap bekleden met tapijt?

Tapijt is nog altijd een zeer populair materiaal als het gaat om trapbekleding. Het is dan ook een prachtige manier om jouw trap een make-over te geven. In dit artikel vertellen we je meer over de voor- en nadelen van tapijt als trapbekleding.  

Spring snel naar:

De voordelen van jouw trap bekleden met tapijt

Het is niet voor niets zo dat tapijt zo veel gebruikt wordt om trappen mee te bekleden. Naast dat het natuurlijk heerlijk warm en zacht aan de voeten is, biedt het materiaal nog vele andere voordelen. 

 

Veiligheid is prioriteit nummer één 

Tapijt op de trap is veilig. Kinderen stormen vaak de trap op en af waardoor de kans op een val toeneemt. Daarom is het fijn als jouw trapbekleding voldoende grip biedt. En dat doet tapijt! Minder kans om te vallen dus. En mochten de kinderen toch uitglijden, dan vallen ze in ieder geval op een zachte ondergrond. Uiteraard zorgt dit ook voor meer veiligheid voor volwassenen. De kans is gewoonweg kleiner om uit te glijden dan bij trapbekleding zoals PVC, vinyl of marmoleum.  

 

Uitstekende geluiddempende eigenschappen 

Geen enkele trapbekleding zorg voor zo’n goede demping van geluid als tapijt. Wil jij jouw rust niet laten verstoren door een trap die veel geluid maakt? Dan is tapijt de ideale keuze voor jou.  

 

Verkrijgbaar is verschillende soorten en kleuren 

Ben jij op zoek naar het ideale tapijt om jouw trap mee te bekleden? Dan is er keuze genoeg. Tapijt is namelijk verkrijgbaar in verschillende kleuren en prints. Van effen tot vintage en van laagpolig tot hoogpolig. Je hebt de keuze uit honderden kleuren en designs. En de meeste soorten zijn ook geschikt om je trap mee te bekleden. 

Is ieder tapijt geschikt voor jouw trap?

Je kunt niet zomaar iedere tapijtsoort gebruiken om je trap mee te bekleden. De meeste tapijtsoorten zijn wel geschikt, maar het is altijd belangrijk om naar de volgende factoren te kijken: 

 

De pooldichtheid 

Wanneer de pooldichtheid van het tapijt te laag is, is deze niet geschikt om de trap mee te bekleden. Wordt dit tapijt tijdens het leggen om de traptrede gebogen? Dan zal de onderlaag of rug zichtbaar zijn. En dit doet niets goeds aan de uitstraling van je trap. Een tapijtsoort met een hoge pooldichtheid kan je wel gemakkelijk buigen zonder dat de onderlaag te zien is.  

 

De stevigheid 

Jouw trap wordt dagelijks gebruikt. Daarom is het belangrijk om voor een stevige trapbekleding te kiezen. Houd er rekening mee dat voornamelijk de voorzijde van de treden zwaar belast wordt. Informeer dus altijd bij jouw traprenovatie specialist naar de stevigheid van het tapijt. 

 

Synthetische of natuurlijke tapijten 

Over het algemeen worden synthetische tapijtsoorten het meest gebruikt om een trap mee te bekleden. Echter bestaan er ook natuurlijke tapijten. Ook de natuurlijke tapijten zijn zeer geschikt om een trap mee te bekleden. Het nadeel hiervan is alleen dat ze sneller rafelen en makkelijker vocht opnemen. Ook is een natuurlijk tapijt lastiger te reinigen dan een synthetische variant.  

traprenovatie met LED verlichting

Verschillende methodes van jouw trap bekleden met tapijt

Je hebt ruime keuzemogelijkheid om van jouw trap een uniek exemplaar te maken. Je kan niet alleen kiezen uit verschillende tapijtsoorten en kleuren, ook op vlak van uitvoering heb je verschillende keuzes. Je kan jouw trap namelijk op twee manieren bekleden met tapijt: 

 

Met een traploper-effect 

Wil jij een traploper-effect realiseren? Dan wordt slechts een gedeelte van de trap bekleed met tapijt. Vaak gaat dit om het middelste gedeelte. Op die manier blijft er altijd een deel van de traptreden zelf zichtbaar, maar profiteer je wel van de voordelen die tapijt met zich meebrengt.  

 

De trap volledig bekleden met tapijt 

De tweede optie is om de volledige trap te bekleden met tapijt. Hierbij wordt dus de gehele lengte en breedte van de trap van tapijt voorzien. Dit is natuurlijk ook ideaal wanneer jouw traptreden beschadigd zijn. Op die manier is daar namelijk niets meer van te zien. 

De kosten voor een trap bekleden met tapijt

Tapijt is één van de goedkoopste materialen om jouw trap mee te bekleden. Gemiddeld betaal je voor het laten bekleden van je trap met tapijt tussen de 300 en 800 euro. In sommige gevallen wordt de prijs per traptrede gehanteerd. Wil je weten wat het kost om je volledige trap te renoveren? Lees dan onze blog: ‘wat kost een traprenovatie?’. 

 

De uiteindelijke prijs die je kwijt bent voor het bekleden van je trap met tapijt zijn afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan de tapijtkwaliteit, de soort trap en het aantal traptreden. Ook moet je bepalen of je wel of geen rubberen ondertapijt laat leggen. Om niet voor onverwachte kosten te komen staan is het verstandig om vooraf altijd eerst een offerte aan te vragen.  

 

Wil jij weten hoe je geld kunt besparen op jouw traprenovatie? Lees dan onze blog: ‘zo bespaar je kosten op jouw traprenovatie‘. 

Wat zijn de nadelen van tapijt op jouw trap?

Tapijt heeft helaas wel een groot nadeel. Dat is de slijtage. De slijtage op het loopgedeelte is bij tapijt helaas niet te voorkomen. Je ziet altijd verschil tussen de stukken tapijt waar wel gelopen wordt en waar niet.  

 

Een professioneel bedrijf is wel in staat om jou informatie en tips te geven over hoe je dit zoveel mogelijk kan uitstellen. Op die manier heb je veel langer plezier van het tapijt op jouw trap. Zo kun je de slijtage bijvoorbeeld uitstellen met het gebruik van een ondervloer voor het tapijt. Daarom stellen veel tapijtleveranciers een ondertapijt als eis om garantie te kunnen geven.  

Hoe onderhoud je jouw trap met tapijt?

Tapijt heeft vele voordelen, maar het vraagt om meer onderhoud dan bijvoorbeeld trapbekleding als vinyl of pvc. Je verlengt de levensduur van jouw tapijt als trapbekleding door deze goed te onderhouden. Wrijving met vuil laat de trapbekleding namelijk sneller slijten. Wanneer je jouw trap regelmatig stofzuigt is dit al meer dan voldoende. Op die manier voorkom je dat zand en ander vuil diep in de polen van het tapijt gaan zitten. 

 

Heb je een vlek in het tapijt zitten? Dan kun je het voorzichtig deppen met een vochtige doek zonder zeep. Je kunt ook gebruik maken van een stoomreiniger, maar let wel op: deze zijn alleen geschikt voor synthetisch tapijt en dus niet voor natuurlijk tapijt.  

Jouw trap laten bekleden met tapijt? Vraag het Guus!

Ben jij op zoek naar de ideale specialist om jouw trap te laten bekleden met tapijt? Dan ben je bij Vraag het Guus aan het juiste adres. Vraag offertes aan van verschillende vakspecialisten en ontdek welke specialist perfect bij jou past. Door offertes te vergelijken vind je niet alleen de ideale specialist voor jouw project, je houdt ook nog eens geld én tijd over voor de leuke dingen in het leven. Vraag direct gratis offertes aan! 

Aanmelden nieuwsbrief

Wil jij altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws over Vraag het Guus? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!